×

Πεζοπορικό 2μερο στον Ταΰγετο στις 3-4/8

ID Δραστηριότητας : 3981
Μέτριο
1 ημέρα 9 ώρες
03/08/2024
Ελάχιστο όριο συμμετοχής: 14 ετών
Αγγλικά, Ελληνικά
Αξιολογήσεις

Περιγραφή Δραστηριότητας

Στα μονοπάτια του πλανιούνται μύθοι και θρύλοι που τυλίγουν τις πλαγιές του με μια αύρα μυστηριακή. Το ψηλότερο βουνό του Μοριά στέκει αγέρωχο για να θυμίζει σε όλους ποιος είναι ο βασιλιάς της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας. Ένας τίτλος που δικαιωματικά του ανήκει αφού είναι η ψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου.

Η κορυφή του έχει ύψος 2.407 μέτρα ονομάζεται Προφήτης Ηλίας και αποτελεί το ψηλότερο σημείο της Πελοποννήσου, ενώ η μεγαλοπρέπεια του καλύπτει μια έκταση 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων μεταξύ Μεγαλόπολης, Ευρώτα και Μεσσηνίας. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της οροσειράς είναι οι πέντε κορυφές της (εξαιτίας αυτών ονομαζόταν Πενταδάκτυλος κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους).

Με δάση κωνοφόρων, ρεματιές, πλατάνια, κρυστάλλινες πηγές και ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών, ο περήφανος γίγαντας σας προσκαλεί να τον διασχίσετε για να σας αποκαλύψει τους συμβολισμούς του. Για να σας ψιθυρίσει τις ιστορίες που πλέκονται στις κορυφές και στις χαράδρες του. Για να σας αποκαλύψει τα μυστικά περάσματα του και να σας ταξιδέψει νοερά ανά τους αιώνες.

Ο επιβλητικός ορεινός όγκος, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση πήρε το όνομά του από τη νύμφη Ταϋγέτη, κόρη του Άτλαντα. Η Ταϋγέτη ήταν τοπική θεότητα της οροσειράς και ανήκε στην ακολουθία της θέας Άρτεμις. Ο μύθος έχει δύο παραλλαγές. Σύμφωνα με την πρώτη, ο Λακεδαίμονας, που γεννήθηκε από τη συνεύρεση του Δία με την Ταϋγέτη και αποτέλεσε ήρωα της περιοχής, χάρισε στο βουνό το όνομα της μητέρας του. Σύμφωνα με τη δεύτερη ο Λακεδαίμονας ήταν σύζυγος της Ταϋγέτης και παιδί τους ήταν ο Ευρώτας, από τον οποίο βαφτίστηκε και το ποτάμι που εκβάλει στον Ταΰγετο.

Το μεγαλοπρεπές όρος αναφέρεται για πρώτη φορά στη Ραψωδία Ζ’ της Οδύσσειας του Ομήρου, στον στίχο 103.

Στην αρχαιότητα η ψηλότερη κορυφή του αποκαλούνταν τότε Ταλετόν. Όπως όλες οι βουνοκορφές θεωρούνταν ιερή τοποθεσία γιατί ήταν το πλησιέστερο σημείο στον ήλιο και οι άνθρωποι πίστευαν πως ήταν το πιο κατάλληλο σημείο για να εισακουστούν οι προσευχές τους προς το Θεό καλύτερα.

Αν περιμένετε μέχρι το ξημέρωμα, λίγο πριν την ανατολή του ήλιου θα ζήσετε ένα θαύμα. Η τέλεια σκιά της πυραμίδας, όπως την ονομάζουν οι ερευνητές, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που μπορείτε να αντικρύσετε μόνο από την κορυφή του βουνού. Η σκιά του βουνού δημιουργεί όταν και ο καιρός το επιτρέπει, τα πρωϊνά, ένα ισόπλευρο τρίγωνο στον Μεσσηνιακό κόλπο. Προκαλείται από τη διάθλαση του φωτός του ηλίου που είναι έτοιμος να καλημερίσει αυτόν τον τόπο.

Σύμφωνα με έναν ακόμα μύθο ο Λυκούργος προκάλεσε να λύσουν έναν γρίφο με αντάλλαγμα το χέρι της βασιλοπούλας. Ο γρίφος ζητούσε από τους νέους να βρουν την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος. Οι υποψήφιοι ανέβηκαν στην κορυφή του Ταΰγετου αλλά κανείς δεν έδωσε απάντηση. Όλοι εκτός από αυτόν που ταύτισε την ώρα της ανατολής με την χρονική στιγμή που παρουσιάζεται το φαινόμενο της πυραμίδας.

Σε όλη της την έκταση, από το βορρά στα όρια με την Αρκαδία ως το κέντρο της πάνω από τη Σπάρτη, αλλά και στις νότιες προεκτάσεις της, η οροσειρά του Ταϋγετου αποκαλύπτει σε κάθε βήμα περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Καλά διατηρημένα καλντερίμια, όπως αυτό που οδηγεί στον οικισμό της Αναβρυτής, συνδυάζουν την εύκολη πρόσβαση με την περιήγηση στο θαυμάσιο περιβάλλον. Τα μεγάλα φαράγγια προσελκύουν κάθε καλοκαίρι πλήθος πεζοπόρους, αλλά και ορειβάτες, καθώς η διάσχισή τους προσφέρει πολλές συγκινήσεις σε αθλητικές δραστηριότητες στην άγρια ορεινή φύση. Η χειμερινή ανάβαση στην κορυφή περιλαμβάνεται στα ετήσια προγράμματα όλων των ορειβατικών συλλόγων στον Ταϋγετο, άλλωστε, έχουν πραγματοποιηθεί και πανελλήνιες ορειβατικές συγκεντρώσεις.

Ο Κώστας Ουράνης ποιητής, πεζογράφος και δημοσιογράφος, έγραψε για τον Ταΰγετο: «Κανένα βουνό απ’ όσα είδα στη ζωή μου, από το Μον Μπλαν με τα αιώνια απάτητα χιόνια ίσαμε τις πιο άγριες ισπανικές σιέρρες, δε μου έκανε ποτέ την εντύπωση που αισθάνθηκα, που δέχθηκα, κατάστηθα θα έπρεπε να πω, όταν από μια ψηλή καμπή του αμαξιτού δρόμου προς τη Σπάρτη αντίκρισα τον Ταΰγετο σ’ όλο του το επιβλητικό ύψος…»

1η μέρα

Η συνάντησή μας θα γίνει στο χωριό Λεύκη και από εκεί θα συνεχίσουμε προς την πηγή Μαγγανιάρη σε υψόμετρο 980μ από όπου και θα ξεκινήσει η πεζοπορική μας εξόρμηση.

Ετοιμάζουμε τα σακίδια μας και ξεκινάμε τη πεζοπορίας μας προς το ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ και τη θέση Βαρβάρα σε υψόμετρο 1550μ.

Το μονοπάτι μας διασχίζει ένα ορεινό δάσος ελάτης και μαυρόπευκου ικανό να μας προστατέψει τους καλοκαιρινούς μήνες από τον καυτό ήλιο. Στη διαδρομή θα συναντήσουμε και δύο πηγές όπου και θα μας ξεκουράσουν μέχρι και την άφιξη μας στο καταφύγιο.

Εδώ μπορούμε να μείνουμε είτε σε αντίσκηνα είτε στα δωμάτια του καταφυγίου και τα δύο είναι μια ξεχωριστή εμπειρία με τη φύση γύρω να μας χαρίζει ένα αίσθημα γαλήνης και ελευθερίας.

2 ώρες πεζοπορίας

2η μέρα

Η μέρα μας σήμερα θα ξεκινήσει πολύ νωρίς το πρωί, γύρω στις 03:00 γιατί είναι πολύ ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της Ανατολής του Ηλίου το Φαινόμενο της Πυραμίδας που θα πρέπει να μας βρει στην κορυφή για να το απολαύσουμε.

Πρωινό στην κορυφή για να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας μετά την νυχτερινή μας πεζοπορία και επιστροφή στο καταφύγιο για να μαζέψουμε τα πράγματα μας ώστε να συνεχίσουμε την κατάβαση μας έως το χώρος στάθμευσης στην πηγή Μαγγανιάρη.

7 – 8 ώρες πεζοπορίας

Κόστος 145 ευρώ / άτομο


Ημερομηνίες εκδήλωσης

Έναρξη 03/08/2024 09:00

Περιλαμβάνεται

• Μια διανυκτέρευση με πρωινό στο καταφύγιο ή αντίσκηνα
• Συνοδό στις πεζοπορίες και σε όλη την διάρκεια του 2μερου
• Προσωπική ιδιωτική ασφάλεια ατυχήματος

Δεν περιλαμβάνεται

• Ότι δεν αναφέρεται παραπάνω

Μην ξεχάσω

• Παπούτσια trail running ή trekking ή hiking
• Αθλητικά ρούχα ή ρούχα πεζοπορίας κατάλληλα για κάθε εποχή του χρόνου
• Αδιάβροχο – αντιανεμικό μπουφάν
• Fleece ή βαμβακερή ζακέτα
• Σκούφος – γάντια
• κολατσιό όπως σάντουιτς, μπάρες, παστέλια, ξηρούς καρπούς, φρούτα κλπ
• Μπαστούνια πεζοπορίας
• Σακίδιο 40 λίτρα
• Καπέλο – buff- γυαλιά ηλίου
• Πετσέτα – μαγιό – παντόφλες
• Αντηλιακή κρέμα
• Παγούρι ή ασκός για νερό
• Φακός κεφαλής
• Είδη ατομικής υγιεινής
• Υπνόσακο, υπόστρωμα – αντίσκηνο (όπου το απαιτεί η εκδρομή)
Πολιτική ακύρωσης

Πολιτική ακύρωσης

 

  • Ακύρωση 7 ή περισσότερες ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνηθείσας δραστηριότητας. Επιστροφή του ποσού της κράτησης σας στο ακέραιο.
  • Ακύρωση μεταξύ 3 και 7 ημερών πριν από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνηθείσας δραστηριότητας. Έχετε δικαίωμα επιστροφής 50%.
  • Ακύρωση 3 ημερών ή αργότερα δεν θα πραγματοποιηθούν επιστροφές.

 

*Εάν η δραστηριότητα ακυρωθεί από τη συνεργαζόμενη επιχειρήση (λόγω καιρού, μη συμπλήρωσης ελάχιστων συμμετοχών, ανωτέρας βίας κτλ.), το αντίτιμο της δραστηριότητας σας, επιστρέφεται στο ακέραιο.


  • Πολλές δραστηριότητες βασίζονται στις καιρικές συνθήκες, προτείνεται λοιπόν να επικοινωνήσετε με την επιχείρηση πριν την δραστηριότητα.
  • Καλό θα είναι να βρίσκεστε στο σημείο συνάντησης πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης της δραστηριότητας.
  • Μετά την κράτησή σας, αρκεί να δώσετε τα στοιχεία σας στην συνεργαζόμενη επιχείρηση για μπορέσετε να πραγματοποιήσετε τη δραστηριότητά σας. Παρ’ όλα αυτά, προτείνεται να έχετε σε ψηφιακή ή εκτυπωμένη μορφή την επιβεβαίωση της κράτησης.
  • Διαβάστε προσεκτικά τις παροχές που προσφέρει η δραστηριότητα για να αποφύγετε πιθανόν έξτρα χρεώσεις από επιπλέον προαιρετικές παρεχόμενες υπηρεσίες.
  • Διαβάστε προσεκτικά την πολιτική ακύρωσης πριν την κράτηση της δραστηριότητας.

Τοποθεσία

Loading...

Σημείο συνάντησης

Περιοχή: Φαρίδος, Λακωνία

Διεύθυνση: Πηγή Μαγγανιάρη

Παρόμοιες δραστηριότητες συνεργάτη

Πεζοπορία στο βουνό του Πηλίου, Βόλος
Βόλος, Μαγνησία
4 ώρες
από 25.00 € / άτομο
Πεζοπορία στο φαράγγι του Ενιπέα, Όλυμπος
Λιτόχωρο, Πιερία
6 ώρες
από 60.00 € / άτομο
Πεζοπορία και αναρρίχηση στα Μετέωρα
Καλαμπάκα, Τρίκαλα
6 ώρες
από 70.00 € / άτομο
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
2ήμερη ανάβαση στον Μύτικα 2918 μ στις 24-25/8
Λιτόχωρο, Πιερία
1 ημ 10 ώρες
από 185.00 € / άτομο
Πεζοπορία και αναρρίχηση στον Όλυμπο 2918μ
Λιτόχωρο, Πιερία
1 ημ 12 ώρες
από 185.00 € / άτομο
Πεζοπορία στα μονοπάτια των Μετεώρων
Καλαμπάκα, Τρίκαλα
6 ώρες
από 60.00 € / άτομο
7 μέρες Πεζοπορία στο πανέμορφο Πήλιο, Βόλος
Βόλος, Μαγνησία
7 ημέρες
από 990.00 € / άτομο
7ήμερο πεζοπορικό πακέτο στο Ζαγόρι Ιωαννίνων
Έξοχη, Ιωάννινα
7 ημέρες
από 980.00 € / άτομο
6ήμερη Πεζοπορία στον Όλυμπο
Θέρμη, Θεσσαλονίκη
6 ημέρες
από 685.00 € / άτομο
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Πεζοπορικό 2μερο στο Γράμμο στις 14-15/9
Γράμος, Καστοριά
1 ημ 9 ώρες
από 165.00 € / άτομο
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Πεζοπορικό 2μερο στον Ψηλορείτη στις 5-6/10
Κουλούκωνας, Ρέθυμνο
1 ημ 9 ώρες
από 225.00 € / άτομο
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Πεζοπορικό 2μερο στα Λευκά Όρη στις 12-13/10
Σφακιά, Χανιά
1 ημ 11 ώρες
από 225.00 € / άτομο
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Πεζοπορικό 2μερο στον Σμόλικα στις 2-3/11
Κόνιτσα, Ιωάννινα
1 ημ 10 ώρες
από 165.00 € / άτομο
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Πεζοπορικό 2μερο στα Τζουμέρκα στις 16-17/11
Αθαμανία, Τρίκαλα
1 ημ 10 ώρες
από 165.00 € / άτομο

Δείτε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Διήμερο πεζοπορίας στον Ταΰγετο & Ανάβαση Κορυφής 20-21/7
Φαρίδος, Λακωνία
1 ημ 7 ώρες 30 λεπτά
από 110.00 € / άτομο
Πεζοπορία στο Κάστρο της Ωριάς, Ξηροκάμπι
Ξηροκάμπι, Λακωνία
5 ώρες
από 20.00 € / άτομο
Πεζοπορία στο Εξωχώρι - Δυτική Μάνη
Καρδαμύλη, Μεσσηνία
5 ώρες
από 80.00 € / άτομο
Πεζοπορία στη Ντουμπίτσια - Δυτική Μάνη
Καρδαμύλη, Μεσσηνία
5 ώρες
από 90.00 € / άτομο
×
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΠΑΚΕΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΟΥ

Εγγραφή Χρήστη

ή
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό. Το email που ορίσατε δεν είναι έγκυρο.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό. Ο κωδικός είναι πολύ απλός.

Το πεδίο είναι υποχρεωτικό. Ο κωδικός επιβεβαίωσης δεν ταιριάζει.
Με την εγγραφή σας στην Unlimited Adrenaline μέσω Facebook, Google ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμφωνείτε με τους όρους & προϋποθέσεις της Unlimited Adrenaline.
Έχετε ήδη λογαριασμό; Σύνδεση
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Αίτημα ανάκτησης πρόσβασης

Το πεδίο είναι υποχρεωτικό. Το email που ορίσατε δεν είναι έγκυρο.
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Είσοδος

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.