×

Πεζοπορικό 2μερο στον Ψηλορείτη στις 5-6/10

ID Δραστηριότητας : 3982
Μέτριο
1 ημέρα 9 ώρες
05/10/2024
Ελάχιστο όριο συμμετοχής: 14 ετών
Αγγλικά, Ελληνικά
Αξιολογήσεις

Περιγραφή Δραστηριότητας

Ο Ψηλορείτης, ο πέτρινος γίγαντας της Κρήτης, σύνορο γης και ουρανού, διαφεντεύει με την άγρια ομορφιά του ολόκληρο το νησί. Ορεινά χωριά στην άκρη του γκρεμού∙ μοναδικά σπήλαια∙ εντυπωσιακοί καρστικοί σχηματισμοί∙ βαθύσκιωτα φαράγγια∙ μικρά οροπέδια και γυμνές αλπικές ζώνες συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο σκηνικό.

Η οροσειρά της Ίδης, πιο γνωστή ως Ψηλορείτης, μας αποκαλύπτει μέσα από τις νεφελοσκέπαστες κορυφές του την Κρήτη σε όλο της το μεγαλείο. Τον όγκο των Λευκών Ορέων στα δυτικά∙ τη Δίκτη (Λασιθιώτικα βουνά) στα ανατολικά∙ τον κάμπο της Μεσαράς, τα Αστερούσια Όρη και την απεραντοσύνη του Λιβυκού πέλαγους στα νότια∙ το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο με φόντο το Κρητικό πέλαγος στο βορρά. Ανάμεσα στις πολλές κορυφές του κύριου ορεινού του όγκου ξεχωρίζουν οι πέντε μεγαλύτερες: ο Τίμιος Σταυρός (2.456 μ.), ο Αγκαθιάς (2.424 μ.), η Στολίστρα (2.325 μ.), το Βουλομένου (2.267 μ.) και ο Κούσακας (2.209 μ.).

Τον μισό σχεδόν χρόνο είναι καλυμμένος με χιόνια, που λιώνοντας κατά την άνοιξη, τροφοδοτούν τα υπόγεια ποτάμια και τις βαθιές σπηλιές του με τεράστιες ποσότητες νερού. Η στιβαρότητα του τοπίου αποπνέει δωρικότητα και λεβεντιά πλήρως συνυφασμένες με τον χαρακτήρα των ανθρώπων που ζουν εδώ πάνω, κτηνοτρόφοι οι περισσότεροι. Ως γνήσιοι απόγονοι του Κρηταγενή Δία είναι φιλόξενοι, περήφανοι, αψείς, σκληροτράχηλοι αλλά με μια ψυχή ανοιχτή, ευαίσθητη και σοφή που αναζητά το βαθύτερο νόημα της ζωής στην απλότητα των πραγμάτων.

Παλιότερα, όπως μαρτυρεί και ο Ηρόδοτος, ο Ψηλορείτης καλύπτονταν από πυκνά δάση όπου ζούσαν όλα τα άγρια ζώα της κρητικής πανίδας, μεταξύ τους και η κρητική αίγαγρος (κρι – κρι). Σήμερα, τα εναπομείναντα δάση είναι ελάχιστα. Το μεγαλύτερο, το πρινοδάσος του Ρούβα, κοντά στη Γέργερη Ηρακλείου, φιλοξενεί ενδημικά και σπάνια είδη φυτών αλλά και ζώων, όπως ο κρητικός αγριόγατος. Άλλα μικρότερα δάση συναντάμε στο οροπέδιο του Βρομώνερου – κοντά στον Κρουσσώνα Ηρακλείου – στις πλαγιές του Ζαρού και στο Παρδί, κοντά στο Αμάρι Ρεθύμνου. Τις γυμνές βουνοκορφές εξουσιάζουν σπάνια αρπακτικά, όπως γυπαετοί, βιτσίλες, γεράκια και βασιλικοί αετοί.

Το 2001 ιδρύθηκε το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, το οποίο μάλιστα έχει ενταχθεί και στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, επιτυγχάνοντας έτσι την παγκόσμια αναγνώριση του τόπου αυτού. Μέσα στο Πάρκο έχουν αναπτυχθεί πανέμορφες πεζοπορικές διαδρομές που σας αποκαλύπτουν τα φυσικά και γεωλογικά μυστικά του βουνού.

Ο μύθος και η ιστορία έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους στον Ψηλορείτη. Από τους αρχαίους χρόνους και για πολλούς αιώνες αποτέλεσε ιερό τόπο λατρείας. Το ξακουστό σπήλαιο Ιδαίον Άντρον, λίκνο του Πατέρα των θεών και των ανθρώπων Δία είναι αυτό που πρωτοχάρισε στο βουνό τόση δόξα και ιερότητα. Εκεί κοντά, στο μέσο της διαδρομής από τα Ανώγεια προς το σπήλαιο βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ζωμίνθου όπου έχει ανασκαφεί η μεγαλύτερη μινωική έπαυλη σωζόμενη μάλιστα σε καλή κατάσταση.

Μια σειρά από πόλεις και όμορφα χωριά περιτρέχουν τα ριζά του Ψηλορείτη. Στον ορεινό Μυλοπόταμο με πρωτεύουσα τα ηρωικά Ανώγεια θα γνωρίσετε αυθεντικούς κρητικούς και θα απολαύσετε την παροιμιώδη κρητική φιλοξενία. Σε κοντινή απόσταση από τα Ανώγεια, ο δρόμος οδηγεί στον Σκίνακα, μιαν ακόμη κορυφή του Ψηλορείτη. Εδώ με τη φροντίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης λειτουργεί το ομώνυμο Αστεροσκοπείο. Στο οροπέδιο της Νίδας (1. 450 μ.) βρίσκονται διάσπαρτα τα μιτάτα, πέτρινα θολωτά ποιμενικά καταλύματα και τυροκομεία που θα σας εντυπωσιάσουν με τη σοφή τους κατασκευή.

1η μέρα

Η συνάντησή μας θα γίνει στην πόλη του Ρεθύμνου (λιμάνι ή αεροδρόμιο) και στην συνέχεια θα ανηφορήσουμε για τα ορεινά και για τη Λάκκος του Μυγερού και σε υψόμετρο 1670 μ.

Από εδώ ξεκινάει το πλακόστρωτο-πέτρινο μονοπάτι, η γνωστή Στράτα του Ψηλορείτη που θα μας οδηγήσει στην Ψηλότερη κορυφή της Κρήτης και στα 2456μ. Στην κορυφή δεσπόζει το εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού και ένα πηγάδι που γεμίζει από τις βροχές και τα χιόνια.

Από την κορυφή μπορούμε να διακρίνουμε το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης και φυσικά κάποια από τα νησιά του Αιγαίου όπως τη Σαντορίνη και τη Μήλο.

Επιστροφή από την ίδια διαδρομή και συνέχεια σε κάποιο τοπικό καφενέ στα Ανώγεια για τσικουδιά και κρητικές γεύσεις.

4 – 5 ώρες πεζοπορίας.

2η μέρα

Μετά το πρωινό μας με θέα την κοιλάδα του Μυλοποτάμου θα ξεκινήσουμε μια ενδιαφέρον πεζοπορία με προορισμό τον Άγιο Υάκινθο ξεκινώντας από τη θέση <Πάνω Αμπέλια> των Ανωγείων σε υψόμετρο 900μ.

Με τη βοήθεια δασικών δρόμων και του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 διασχίζουμε δάση από σφεντάμια και πρίνους για να φτάσουμε στη θέση Φούρνους όπου βρίσκεται το πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Υάκινθου. (Για την αγάπη του στο Χριστό ανακηρύχθηκε άγιος των ερωτευμένων ορθοδόξων και γιορτάζει στις 3 Ιουλίου.) Μετά από το διάλειμμα μας συνεχίζουμε προς το Λάκκο του Γαιτάνη και ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι απο τη θέση Μεγάλα Πλάγια καταλήγουμε στο σημείο εκκινησης με απέραντη θέα μέχρι το ακρωτήρι Χανίων 

4 – 5 ώρες πεζοπορίας

Κόστος 225 ευρώ / άτομο


Ημερομηνίες εκδήλωσης

Έναρξη 05/10/2024 09:00

Περιλαμβάνεται

• Μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο στην Ανώπολη με πρωινό
• Συνοδό στις πεζοπορίες και σε όλη την διάρκεια του 2ημέρου
• Όλες οι μετακινήσεις του διημέρου
• Προσωπική ιδιωτική ασφάλεια ατυχήματος

Δεν περιλαμβάνεται

• Ότι δεν αναφέρεται παραπάνω

Μην ξεχάσω

• Παπούτσια trail running ή trekking ή hiking
• Αθλητικά ρούχα ή ρούχα πεζοπορίας κατάλληλα για κάθε εποχή του χρόνου
• Αδιάβροχο – αντιανεμικό μπουφάν
• Fleece ή βαμβακερή ζακέτα
• Σκούφος – γάντια
• κολατσιό όπως σάντουιτς, μπάρες, παστέλια, ξηρούς καρπούς, φρούτα κλπ
• Μπαστούνια πεζοπορίας
• Σακίδιο 40 λίτρα
• Καπέλο – buff- γυαλιά ηλίου
• Πετσέτα – μαγιό – παντόφλες
• Αντηλιακή κρέμα
• Παγούρι ή ασκός για νερό
• Φακός κεφαλής
• Είδη ατομικής υγιεινής
• Υπνόσακο, υπόστρωμα – αντίσκηνο (όπου το απαιτεί η εκδρομή)
Πολιτική ακύρωσης

Πολιτική ακύρωσης

 

  • Ακύρωση 7 ή περισσότερες ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνηθείσας δραστηριότητας. Επιστροφή του ποσού της κράτησης σας στο ακέραιο.
  • Ακύρωση μεταξύ 3 και 7 ημερών πριν από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνηθείσας δραστηριότητας. Έχετε δικαίωμα επιστροφής 50%.
  • Ακύρωση 3 ημερών ή αργότερα δεν θα πραγματοποιηθούν επιστροφές.

 

*Εάν η δραστηριότητα ακυρωθεί από τη συνεργαζόμενη επιχειρήση (λόγω καιρού, μη συμπλήρωσης ελάχιστων συμμετοχών, ανωτέρας βίας κτλ.), το αντίτιμο της δραστηριότητας σας, επιστρέφεται στο ακέραιο.


  • Πολλές δραστηριότητες βασίζονται στις καιρικές συνθήκες, προτείνεται λοιπόν να επικοινωνήσετε με την επιχείρηση πριν την δραστηριότητα.
  • Καλό θα είναι να βρίσκεστε στο σημείο συνάντησης πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης της δραστηριότητας.
  • Μετά την κράτησή σας, αρκεί να δώσετε τα στοιχεία σας στην συνεργαζόμενη επιχείρηση για μπορέσετε να πραγματοποιήσετε τη δραστηριότητά σας. Παρ’ όλα αυτά, προτείνεται να έχετε σε ψηφιακή ή εκτυπωμένη μορφή την επιβεβαίωση της κράτησης.
  • Διαβάστε προσεκτικά τις παροχές που προσφέρει η δραστηριότητα για να αποφύγετε πιθανόν έξτρα χρεώσεις από επιπλέον προαιρετικές παρεχόμενες υπηρεσίες.
  • Διαβάστε προσεκτικά την πολιτική ακύρωσης πριν την κράτηση της δραστηριότητας.

Τοποθεσία

Loading...

Σημείο συνάντησης

Περιοχή: Ρέθυμνο, Ρέθυμνο

Διεύθυνση: Ρέθυμνο

Σημείο δραστηριότητας

Περιοχή: Κουλούκωνας, Ρέθυμνο

Παρόμοιες δραστηριότητες συνεργάτη

Πεζοπορία στο βουνό του Πηλίου, Βόλος
Βόλος, Μαγνησία
4 ώρες
από 25.00 € / άτομο
Πεζοπορία στο φαράγγι του Ενιπέα, Όλυμπος
Λιτόχωρο, Πιερία
6 ώρες
από 60.00 € / άτομο
Πεζοπορία και αναρρίχηση στα Μετέωρα
Καλαμπάκα, Τρίκαλα
6 ώρες
από 70.00 € / άτομο
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
2ήμερη ανάβαση στον Μύτικα 2918 μ στις 24-25/8
Λιτόχωρο, Πιερία
1 ημ 10 ώρες
από 185.00 € / άτομο
Πεζοπορία και αναρρίχηση στον Όλυμπο 2918μ
Λιτόχωρο, Πιερία
1 ημ 12 ώρες
από 185.00 € / άτομο
Πεζοπορία στα μονοπάτια των Μετεώρων
Καλαμπάκα, Τρίκαλα
6 ώρες
από 60.00 € / άτομο
7 μέρες Πεζοπορία στο πανέμορφο Πήλιο, Βόλος
Βόλος, Μαγνησία
7 ημέρες
από 990.00 € / άτομο
7ήμερο πεζοπορικό πακέτο στο Ζαγόρι Ιωαννίνων
Έξοχη, Ιωάννινα
7 ημέρες
από 980.00 € / άτομο
6ήμερη Πεζοπορία στον Όλυμπο
Θέρμη, Θεσσαλονίκη
6 ημέρες
από 685.00 € / άτομο
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Πεζοπορικό 2μερο στο Γράμμο στις 14-15/9
Γράμος, Καστοριά
1 ημ 9 ώρες
από 165.00 € / άτομο
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Πεζοπορικό 2μερο στα Βαρδούσια στις 22-23/6
Αθανάσιος Διάκος, Φωκίδα
1 ημ 8 ώρες
από 145.00 € / άτομο
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Πεζοπορικό 2μερο στην Γκιώνα στις 6-7/7
Καλοσκοπή, Φωκίδα
1 ημ 9 ώρες
από 165.00 € / άτομο
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Πεζοπορικό 2μερο στον Ταΰγετο στις 3-4/8
Φαρίδος, Λακωνία
1 ημ 9 ώρες
από 145.00 € / άτομο
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Πεζοπορικό 2μερο στα Λευκά Όρη στις 12-13/10
Σφακιά, Χανιά
1 ημ 11 ώρες
από 225.00 € / άτομο
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Πεζοπορικό 2μερο στον Σμόλικα στις 2-3/11
Κόνιτσα, Ιωάννινα
1 ημ 10 ώρες
από 165.00 € / άτομο
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Πεζοπορικό 2μερο στα Τζουμέρκα στις 16-17/11
Αθαμανία, Τρίκαλα
1 ημ 10 ώρες
από 165.00 € / άτομο
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Hike & Yoga στο φαράγγι του Ενιπέα (Όλυμπος) στις 30/6
Λιτόχωρο, Πιερία
7 ώρες
από 45.00 € / άτομο

Δείτε επίσης

×
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΠΑΚΕΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΟΥ

Εγγραφή Χρήστη

ή
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό. Το email που ορίσατε δεν είναι έγκυρο.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό. Ο κωδικός είναι πολύ απλός.

Το πεδίο είναι υποχρεωτικό. Ο κωδικός επιβεβαίωσης δεν ταιριάζει.
Με την εγγραφή σας στην Unlimited Adrenaline μέσω Facebook, Google ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμφωνείτε με τους όρους & προϋποθέσεις της Unlimited Adrenaline.
Έχετε ήδη λογαριασμό; Σύνδεση
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Αίτημα ανάκτησης πρόσβασης

Το πεδίο είναι υποχρεωτικό. Το email που ορίσατε δεν είναι έγκυρο.
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Είσοδος

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.